logo Nagymányok
2019. február 16. Julianna névnapja.

ELÜGY

Könyvtár-Teleház

 

„ A könyvtár küldetése, hogy a nyomtatott, az elektronikus dokumentumok, és az Internet elérhetőséggel biztosítsa mindenki számára az információhoz való szabad hozzáférést, szellemi otthont nyújtson az emberek életén áttartó tanulásához, a szabadidő hasznos eltöltéséhez járuljon hozzá.”

 

Könyvtár-Teleház vezető: Hoffmann Antalné
Nagymányoki Közművelődési Központ
7355 Nagymányok, Táncsics u.2.
Tel. /fax.: 74/458-622
E-mail: telehaz@nagymanyok.hu

 

Nyitvatartás:

Hétfő 8 - 16.30  
Kedd 8 - 16.30  
Szerda 8 - 16.30  
Csütörtök 8 - 17.30  
Péntek zárva  

 

A könyvtár múltja

Könyvtárhasználati szabályzat

Számítógép használati szabályzat

 

A településünk legrégebbi intézményi épületében, az 1873-ban épült régi iskolaépületben és kántortanítói lakásban ma közművelődési - iskolai könyvtár és Teleház működik. A település szolgáltató-információs központjaként működik heti 35 órás nyitva tartással a város lakosai és iskolásai számára.

 

A könyvtár 25.000 dokumentummal (könyv, audiovizuális, elektronikus, időszaki kiadványok), elkülönített felnőtt- és gyermek könyvtár részleggel működik. A katalógusok a beiratkozott olvasó részére rendelkezésre állnak. Berendezésünk esztétikus környezetet biztosít a helyben olvasáshoz és az általános iskolások, óvodások részére a könyvtári órák és csoportos foglalkozások megtartásához. Állomány gyarapító munkánk során a könyvtár gyűjtőkörét s ezen belül a megfelelő arányok tartását, illetve javítását tartottuk figyelemben. Kiemelten biztosítjuk a német kéttannyelvű oktatáshoz szükséges dokumentumokat.

A nemzetiségi ellátásban nagyon sok segítséget kapunk az Illyés Gyula Megyei Könyvtártól, a könyvtári ellátórendszer tagjaként, mint letéti állományban és szakmai munkánkban. Széleskörűen gyűjtjük a helytörténeti anyagok, helyismereti dokumentumokat, információkat. Különböző rendezvényeket, tanfolyamokat szervezünk (művészeti napok, irodalmi előadások, sakk szakkör, kézműves foglalkozások, vetélkedők szervezése, tánctanfolyam, informatikai tanfolyam, fegyverkovács…)A Könyvtár-Teleház fejlesztésre pályázatot nyújtottunk be az Informatikai is Hírközlési Minisztériumhoz, amelyen ADSL internet hozzáférést és számítástechnikai eszközöket és szoftvereket nyertünk. Így csatlakozhattunk az eMagyarország pont országos hálózatához és ezzel az internet használata kedvezményes a lakosság számára.

A Többcélú Völgységi Kistérségi Társulás együttműködési koncepciója is megerősíti a könyvtári szolgáltatást, és pályázata révén további szakmai könyvtári-informatikai fejlesztést valósított meg könyvtárunkban. A pályázatok révén kialakított új számítógépes parkunk (12 gép) áll rendelkezésre az általános iskolásaink informatikai tanításához és a lakosság internet hozzáféréséhez.

 

 

Szolgáltatásaink

• Könyvkiválasztás, könyv előjegyzés, könyvtárközi kölcsönzés
• Tájékoztatás (bibliográfia készítés, vetélkedő anyagkeresés, kis előadásokhoz…)
• Szakdolgozatok (téma, irodalom jegyzék, könyvek akár könyvtárközi kéréssel), dolgozatok elkészítésében (szkennelés, képek szerkesztés) való segítés
• Rendezvények előkészítésében veszünk részt (meghívó-, plakát-, szórólap-, oklevél elkészítése)
• Pályázatok figyelése, tanácsadás és írása
• Fénymásolás, szkennelés, faxolás
• Közhasznú tájékoztatás, adatbank összeállítása községünkről, környező településeinkről
• Számítástechnikai tanácsadás
• Internet használat segítése, e-mail címek létrehozása
• Gyermekek részére játék, szövegszerkesztő program használatának segítése és felügyelete
• Közérdekű információk gyűjtése (kérdőív összeállítása honlap készítéshez…), átadása
• Települési információs központ, adatbázis
• Ügyintézési segítségnyújtás
• Munkaügyi szolgáltatások: mint Foglalkoztatási Információs Pont - internetes segítségnyújtás az álláskeresőknek:
◦a bejelentett állásajánlatokról, országon, megyéken, körzeteken belül
◦Munkaügyi központ:

szolgáltatásairól, programjairól
támogatási formáiról, képzéseiről
foglalkoztatás szabályairól
külföldi munkavállalási lehetőségekről

 

Szolgáltatásainkat mindenki igénybe veheti kedvezményes térítési díj ellenében. A lakosságot szakképzett munkatársak segítik a számítástechnikai eszközök használatában.
Nagy az érdeklődés számítástechnikai tanfolyamok iránt. Az igényeknek megfelelően indítunk számítástechnikai szaktanfolyamot különböző korosztályok részére (kezdőknek 30 órás tanfolyamot, megfelelő létszám esetén szervezünk ECDL tanfolyamot).
Az eszközök hozzáférhetősége, mindenki által való használhatósága megteremti a lehetőségét annak, hogy az egy épületben található iskola valamint a könyvtár – teleház intézményegységet a település modern, innovatív munkatársakkal dolgozó oktatási- kulturális- információs központjává váljon.

2011-ben könyvtárunk is bekerült a Márai-programba, amely révén 500.000 Ft értékben lehetett a könyvtár számára dokumentumokat rendelni. Ebből az összegből számos új gyermek- és felnőtt szépirodalomi kötet illetve szakirodalom került beszerzésre, mind hagyományos könyv formában, mind pedig hangos könyv formájában.

 

A Márai-programról:

"A Márai-program mű- és olvasó-központú program. Alapvető célkitűzése, hogy a magyar könyvpiacon megjelenő legfontosabb művek eljussanak a könyvtárak közvetítésével az olvasókhoz."

Várunk minden kedves Olvasót, kölcsönözzék az új könyveket!

Legfrisebb fotógalériák