logo Nagymányok
2017. május 27. Hella névnapja.

"Az Év Családorvosa a Kárpát-medencében"

> Megtekintés

Pályázati felhívás civil szervezetek támogatására 2017.05.04.

> Megtekintés

Tájékoztató bölcsődei beiratkozásról

> Megtekintés

Hirdetmények

2016.12.09.

M9

2016.12.09.

Calamites Kft.

Információk

Evangélikus Egyház

Nagymányok a német betelepítést követően hosszú ideig szinte csak katolikusok, lakta település volt. A bánya, és a bányászkolónia kialakítása azonban sok családnak adott lehetőséget a letelepülésre. 1926-ban már jelentkeztek evangélikus családok, akik igényelték az evangélikus hitéletet. Karl Béla lelkész 1964-ben lakást vásárolt a településen, és itt oldotta meg a gyülekezeti alkalmakat. Összegyűjtötte a környékbeli evangélikus családokat, és megalakította a mindössze 100 lelket, számláló felekezetet.
1970-ben a felújított melléképület felszentelésre került, és megalakult Nagymányokon az Evangélikus Lelkész Hivatal. A lelkész halálát követően a felekezet magára maradt. Adományok gyűjtésébe kezdtek, és németországi segítséget is igénybe vettek. 1992-ben megkezdődtek az építkezési munkálatok. Segítséget nyújtottak a szomszédos felekezetek, de anyagi támogatás érkezett a Déli Egyházterület Püspöki Hivatalától is. 1993-ban már kész volt a tetőszerkezet, csak a harangtorony hiányzott a haranggal. Az utolsó adomány egy düledező templom (Zsibrik) megmentett harangja volt.
A felszentelésre 1994. április 16-án került sor a gyülekezet nagy örömére. A Nagymányoki Evangélikus Egyház 110 lelket számlál. Aktívan veszik ki részüket a város közösségi életéből: minden évben gyermeknapot szerveznek, az adventi estéken kulturális csoportjaink lépnek fel, a templomkertben adtak otthont a bányász emlékműnek, és évente megemlékezést szerveznek bányásznapon. Az evangélikus közösség kapcsolatot tart testvértelepüléseinkkel, nyitottak a községi rendezvényekre. Minden évben szeretetvendégséget tart az "idősek napi" istentisztelet után. Már hagyománnyá vált az "Erdei istentisztelet" is, mely sok résztvevőt vonz. Az evangélikus hitoktatás az általános iskolában működik, hetente egy alkalommal egy csoportban, melynek jelenlegi létszáma: 8 tanuló.

Rendezvények

2017. január 07. szombat
15:00 óra
Újévi koncert
2016. november 11. péntek
17:00 óra
Márton napi lámpás felvonulás
2016. november 03. csütörtök
18:00 óra
Keleti Est

Legfrisebb fotógalériák