logo Nagymányok
2019. július 18. Frigyes névnapja.

A Magyar Nemzet 2019.03.28-ai számának Tolna megyéről szóló...

> Megtekintés

ELÜGY

Német Nemzetiségi Önkormányzat

Tagok:
  • Stallenberger József (elnök)
  • Guth Anikó
  • Hirschmann Ádám János
  • Orbán Tamás

Großmanoker Deutsche Nationalitätenselbstverwaltung

Székhelye: 7355 Nagymányok, Dózsa György utca 28.

Az 1993-ban megjelent nemzetiségi törvény értelmében településünkön is megalakult 1994-ben a német nemzetiségi önkormányzat, és a tevékenysége azóta is folyamatos.

A nemzetiségi önkormányzat és a hagyományőrző csoportok a Petőfi utca 69. szám alatti (posta épülete) irodában és klubszobában folytatják szakmai és közösségi életüket. A helyiségeket a települési önkormányzat biztosítja az eredményes működéshez.

Legfontosabb feladatunk a német nemzetiségi kultúra támogatása, a sváb hagyományápoló közösségek (Glück Auf Egyesület) művelődési programjainak támogatása, az identitás védelme, a német nemzetiségi anyanyelv oktatásának támogatása (óvodában, iskolában, szakköri és tábori munkában, továbbtanulók és felsőfokú végzettséget szerzők támogatásában, partnertelepülések együttműködésében). Feladatunk továbbá a tárgyi emlékek, a németséggel kapcsolatos örökség felkutatása, azok gyűjtése és bemutatása – a Nagymányoki Német Nemzetiségi Tájház fenntartása és üzemeltetése.

Településünk a német nemzetiségi önkormányzatnak a BMI-hez (német belügyminisztérium) benyújtott pályázataival Ford Transit mikrobuszt, jelzőrendszeres házi gondozói hálózatot, orvosi műszereket, informatikai eszközöket, valamint a nyári hagyományőrző gyermektáborok támogatását nyerte el.

A Wekerle Sándor Alap pályázati támogatásával 2011-ben készült el a német nemzetiségi hagyományőrző felnőtt kórus első CD-je. Kórusvezető: Herger Éva.

2015-ben a nemzetiségi önkormányzat adta ki (a Bethlen Gábor Alap támogatásával) Dr. Gaál Attila és Hadikfalviné Mányoki Elza forrásfeldolgozó munkáját „Embersorsok a viharban” címmel, amiben az orosz kényszermunka táborokban részt vevő nagymányokiak naplói, visszaemlékezései olvashatók.

www.nagymanyokitajhaz.hu

Fájlok:

Legfrisebb fotógalériák